Wat is er in de buurt te beleven?

Lees veel informatie online via onderstaande link:

 

https://indd.adobe.com/view/115e5c3c-2da2-4968-b59b-7c36d9b5b66e

 

Het magazine is voor iedereen kosteloos bij ons op Daler camping te verkrijgen, ook als u niet bij ons kampeert.

 

https://www.visitsonderjylland.nl/toerist/informatie

De Margrietroute:

De Margrietroute is de bekendste route door heel Denemarken. Onze koningin Margrethe II, haar lievelingsbloem is de margriet, zij heeft de route van ruim 3600 km, door heel Denemarken heen getekend. Je komt de route overal in DK tegen. Er is zelfs een speciaal verkeersbord om de route aan te duiden.

Automobilisten, motorrijders en fietsers kunnen gebruik maken van deze route.

Højer:

Wat ook een leuk uitje is, is om een bezoekje te brengen aan Højer, een dorpje met goed onderhouden boerderijen en huizen. In Højer staat ook een windmolen uit 1857 met een molen- en moerasmuseum. 

Er zijn twee sluizen in Højer: Højer Sluse, gebouwd in 1861 en de Vidå sluse, gebouwd in 1980. Ten noorden van Højer ligt Emmerlev Klev, een klif die hoog genoeg is om de zee tegen te houden. Je kan ook Rømø en Sylt zien liggen.

Via de Tøndervej bent u in 6 minuten vanaf d met de auto ( 4 km) in Højer

Møgeltønder:

  • Møgeltønder ligt ten westen van Tønder in de gelijknamige gemeente. Het dorp is oud en heeft een lange geschiedenis. 
  • Het monumentale kasteel Schackenborg dat in de 17e eeuw werd gebouwd op de ruïne van een kasteel van de bisschop van Ribe is daar een mooi voorbeeld van. Het wordt bewoond door de Deense prins Joachim, de tweede zoon van koningin Margaretha II.
  • De beroemde gouden Gallehus-hoorns, met daarop één van de oudste Germaanse runenteksten werden in de onmiddellijke nabijheid van Møgeltønder gevonden.
  • Omdat Møgeltønder een buitenplaats van de bisschop van Ribe was, hoorde het grondgebied in tegenstelling tot dat van naburige dorpen als Tønder, vrijwel altijd tot het Deense koninkrijk.

 

Met de auto is het 8 minuten rijden vanaf de camping.

Tønder:

Tønder is een stadje wat ligt in de gelijknamige gemeente Tønder in de regio Zuid-Denemarken. Hier kan men gezellig een dagje winkelen. De hele decembermaand staat in het teken van de Kerst, te beginnen in november met een Kerstmannen en kerstvrouwenloop.

Men rijdt in 10 minuten vanaf de camping over de Tøndervej naar Tønder met de auto.

 

Attracties in de plaats Tønder die leuk zijn om te bezichtigen:

  • De Kaakmann op de markt.
  • de Gammle Apotheek.
  • Tønder Festival
  • De Watertoren: tentoonstelling van de meubelontwerper Hans J. Wegner.
  • Zeppelin en Garrison Museum, in Tønder, hier was tot 1920 één van de grootste luchtschip havens in Duitsland. Ja, dit gedeelte van Denemarken was vroeger in Duitse handen.

Rømø:

Rømø is het meest zuidelijke bewoonde Deens waddeneiland en ligt tussen de eilanden Sylt (Dld) en Mandø. (DK).

Een 10 km lange dam verbindt het eiland met het vasteland. In de plaats Havneby op het eiland kan ook een veerpont worden genomen, deze vaart echter niet naar de Deense kust maar naar het Duitse waddeneiland Sylt. Het eiland beschikt over een kleine badplaats, Lakolk. Het eiland heeft het breedste zandstrand van Europa, namelijk tussen de 2,5 en 3 km. breed. Je mag daar met de auto, camper, caravan ed. op het strand rijden.

Er landen soms ook militaire vliegtuigen om te oefenen. Bekijk mijn filmpje op: https://www.facebook.com/watch/?v=747242376123436

-------------------------------------------------------

Maar ook Naturcenter Tønnisgård waar ze vele spannende rondleidingen en activiteiten voor alle leeftijden organiseren is de moeite van het bezoeken waard. Bijvoorbeeld garnalenvissen op het strand of oestertochten. Het doel van de rondleidingen is om de natuur te laten zien, hoe we de natuur het beste kunnen beschermen en tegelijkertijd kunnen genieten.

-------------------------------------------------------

U rijdt naar Rømø in 42 minuten met de auto vanaf Daler camping.

Foto: Blokarten op het Sønderstrand met op de achtergrond de veerboot uit Sylt.

Ribe en Mandø :

Ribe is naast het oudste stadje van Denemarken ook het oudste van geheel Scandinavië.

Ribe werd rond 810 n.Chr. gesticht, maar verloor zijn karakter na een brand in 1808, die de stad volledig verwoestte.

Vandaag de dag is Ribe een toeristische trekpleister mede door zijn typische architectuur (o.m. de romaanse kathedraal uit de 12de eeuw en de vakwerkhuizen).

Ribe was tevens in de 12de, 13de en de 14de eeuw een belangrijke Hanzestad, speciaal voor de handel naar en van Scandinavië en de Oostzee.

 

Ribe Viking Center is een openluchtmuseum, dat zich bezighoudt met de Deense geschiedenis ten tijde van de Vikingen. Het ligt niet ver van de stad Ribe. Een leuk en leerzaam dagje voor jong en oud.

Klik voor meer informatie op de website: https://www.ribevikingecenter.dk/da/forside.aspx

--------------------------------------------------------------------------------------------

Mandø het kleinste bewoonde Waddeneiland van Denemarken.

Het eilandje ligt tussen Rømø en Fanø.

Het eiland beslaat 8 km² en er wonen enkele tientallen mensen. 

Om er te komen rijdt u over de zeebodem tussen de takkenbossen door, over de Ebbevej of de Låningsvejen naar het eilandje. Let op eb en vloed, dus hou het tij in de gaten. Gelukkig is er een hotel, verhuren ze er huisjes en er is een kleine camping. Toerisme en veeteelt zijn de belangrijkste economische activiteiten.

Meer info over hoog en laag water bij de lokale supermarkt: Mandø Brugs:  https://mandoebrugs.dk

 

Foto: © Ribe Domkirke